Terima kasih kerana berminat untuk menjadi salah seorang ahli Sinar Niaga. Untuk menjadi ahli Sinar Niaga, anda di kehendaki melengkap bayaran untuk yuran pendafataran dan yuran bulanan.

1- Yuran pendaftaran – Bayaran yuran pendaftaran ialah RM100 sahaja. Bayaran untuk pendaftaran adalah sekali sahaja seumur hidup.

2- Yuran bulanan – Bayaran setiap pula sebanyak RM20 sahaja untuk beberapa fungsi tambahan yang kami sediakan kepada anda (Anda boleh lihat 6 faedah yang kami sediakan di sini). Namun bayaran bulanan akan berkuat kuasa selepas 30 hari anda menjadi ahli.

Kami menyediakan tiga pelan pembayaran yuran bulanan buat anda iaitu 3 bulan, 6 bulan ataupun 12 bulan dan setiap pelan akan menjanjikan penjimatan yang berlainan. Sebagai contoh anda membayar yuran bulanan untuk 12 bulan sekali gus, maka anda hanya akan dikenakan bayaran RM200 sahaja (jimat RM40) berbanding mereka yang membayar RM60 setiap 3 bulan.

Makluman: Jika bayaran bulanan anda tertunggak selama 30 hari, pihak kami akan tamatkan status anda sebagai ahli. Ini bermakna anda boleh tamatkan keahlian anda bila-bila masa.

Pilih Plan Pembayaran Anda

Langkah 1 : Buat Pembayaran

Sila buat pembayaran untuk pendaftaran ahli Sinar Niaga sebanyak RM100 secara online transfer atau cash deposit melalui akaun bank berikut :

Bank Nama No Akaun
sinar niaga Flarebiz Network Sdn Bhd 514066142543
sinar niaga Mohd Zhafran Bin Mohd Ghani 03010101388524

Langkah 2 : Hantar Bukti Pembayaran

Setelah selesai membuat pembayaran, sila buat isi maklumat diri anda beserta bukti pembayaran anda.

1 - Maklumat Diri

2 - Maklumat Bukti Pembayaran

TERMA & SYARAT

  1. Anda akan menjadi ahli Sinar Niaga setelah melengkapkan bayaran pendaftaran sebanyak RM100.
  2. Sebagai ahli, anda dikenakan bayaran yuran bulanan sebanyak RM20/bulan.
  3. Ahli Sinar Niaga diwajibkan mempunyai online banking dan mengetahui cara penggunaannya
  4. Ahli yang sudah mendaftar dikenakan caj bulanan bagi menampung kos penyeleggaraan laman web anda dan kos penyediaan bahan pemasaran untuk anda.
  5. Caj bulanan tersebut boleh dibayar melalui 3 pelan pembayaran yang kami sediakan diatas. Jika caj ini tidak dilunaskan oleh setiap ahli yang mendaftar pada masa yang ditetapkan Sinarmall anda akan ditutup secara automatik dan Sinarmall tersebut boleh dibuka semula selepas pembayaran telah dibuat.
  6. Anda tidak dilindungi dengan jaminan pulangan wang kerana semua kaedah dan kelengkapan telah kami sediakan dari semasa ke semasa dan pelbagai teknik pemasaran akan diberikan kepada anda dan anda juga akan mendapat katalog fizikal.
  7. Setiap ahli berdaftar perlu menjalankan urusniaga melalui sistem Sinarmall yang kami sediakan kepada anda. Sebarang tempahan tanpa menggunakan sistem Sinarmall tersebut tidak akan dilayan.
  8. Pembayaran untuk tempahan di Sinarmall hendaklah dibuat selewat-lewatnya 24 jam dari tempoh tempahan dibuat. Selepas tempoh tersebut tamat, tempahan yang pending akan dibatalkan serta merta.
  9. Bagi penghantaran pula, pihak Sinarniaga akan melakukan pembukusan dan penghantaran pada hari bekerja. Masa penghantaran akan mengambil masa 3-5 hari masa bekerja.Tempoh penghantaran bergantung kepada kawasan penghantaran.
  10. Wang atau tempahan hanya dikembalikan jika barang yang ditempah rosak atau tersilap. Jika pelanggan ingin menukar saiz atau design, kos penghantaran hendaklah ditanggung oleh pelanggan sendiri.